Blog

Ochtendroutine

By juli 18, 2023No Comments

Hoe minder hoe ik over dingen hoef na te denken, hoe groter de kans dat ik het daadwerkelijk doe.

Om die reden heb ik een ochtendroutine.

Als ik wakker word, ga ik mediteren en een boek lezen. Daarna stap ik uit bed en schraap ik mijn tong met een tongschraper, poets ik mijn tanden en drink ik 500 ml water. Dan wacht ik minimaal een halfuur met ontbijt. In de tussentijd kleed ik mezelf aan en zorg ik voor de kinderen. Na het ontbijt neem ik supplementen, zoals visolie, magnesium en vitamine D.

Elke werkdag begint hetzelfde. Door regelmaat wordt het een automatisme.

Het is direct een goede start van de dag. Het helpt om de dag positief en productief te beginnen.

Leer hieronder waarom ik deze routine heb.

Rustige start van de dag
De ochtend begin ik met een korte meditatie. Ik check bij mezelf hoe ik me voel. Het helpt om een positieve en rustige mindset te creëren die ik gedurende de dag kan behouden.

Afvinken
Mezelf ontwikkelen vind ik heel leuk en belangrijk. Ik lees boeken die met persoonlijke ontwikkeling te maken hebben. Ik lees (bijna) iedere dag 10 minuten. Ik leg daarbij de lat niet te hoog, want anders lukt het me nooit. Daarnaast is het fijn om direct in de ochtend al iets af te kunnen vinken.

Bacteriën op de tong
Waarom schraap ik mijn tong? Het immuunsysteem zit ook in de mond. ’s Nachts worden er bacteriën en afvalstoffen verzamelt op de tong. Als je het laat zitten, kan het tandvlees geïrriteerd raken en krijg je ook de bacteriën weer binnen. Bij de drogist kun je een tongreiniger kopen, zoals deze.

Het zuur in eten verzwakt je tandglazuur
Vaak wordt er tanden gepoetst ná het eten, maar eigenlijk is het slimmer om het te verplaatsen naar vóór het eten. Als je na het ontbijt je tanden poetst, kan het zuur dat in voedsel en dranken aanwezig is je tandglazuur tijdelijk verzwakken. Door eerst je tanden te poetsen, minimaliseer je het risico op tandbederf door de zuren uit je voeding.

Daarnaast verwijder je de bacteriën die gedurende de nacht zijn opgehoopt. Zie ook de uitleg bij tongschrapen.

Reiniging en verzadiging
Na een nacht slapen heeft je lichaam vocht nodig om gehydrateerd te blijven. Het drinken van water in de ochtend kan helpen om je vochtbalans aan te vullen. Water helpt om gifstoffen uit je lichaam te spoelen en kan ook de darmbeweging bevorderen, wat kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering.

Gedurende de dag drink ik in clusters van 500 ml per keer. Het hormoon oxytocine komt dan vrij, wat zorgt voor het verzadigingsgevoel. Daarnaast moet je immuunsysteem aan bij iedere hap en slok. De hele dag door kleine slokjes drinken is daarom niet aan te raden. Je spijsvertering heeft rust nodig, zodat het kan herstellen.

Voedingsstoffen verloren
Indien je drinkt tijdens of direct na het eten kan de opname van voedingsstoffen beïnvloeden. Het eten gaat sneller door het spijsverteringsstelsel, waardoor de opname van voedingsstoffen kan worden verminderd.

Aanvulling
Supplementen zijn geen vervanging, maar een aanvulling op een voedzaam eetpatroon. Het is altijd het beste om je voedingsstoffen uit een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet te halen. Toch hebben we een tekort aan voedingsstoffen, zoals omega-3, vitamine D en magnesium.

Hieronder licht ik vier vitaminen/mineralen uit. Er zijn er nog meer die je kunt nemen als aanvulling op je voeding. Indien je hier meer over wil weten, stuur mij een berichtje.

Omega-3 houdt de hersenen goed doorbloed. Het remt de ontstekingen in je lichaam, zorgt dat het alle vitamines en mineralen beter opgenomen worden en afvalstoffen beter uitgescheiden worden. Ook is het belangrijk voor je ogen. Daarnaast is omega-3 ook goed voor je hormonen. Deze bestaan namelijk uit vet.

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden, immuniteit, spierfunctie en de gezondheid van het hart. Ook in de zomer is het goed om vitamine D te slikken. De hoeveelheid vitamine D die je van zonlicht krijgt, is namelijk minimaal.

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van energie en het goed functioneren van o.a. je lever en zenuwen. Vitamine B12 mag niet in de middag of avond worden geslikt. Je kunt er namelijk meer energie van krijgen en daardoor slechter in slaap vallen.

Magnesium is een belangrijk mineraal voor je lichaam, dat je nodig hebt voor een goed werkend zenuwstelsel, een stevig skelet en de opbouw en het functioneren van spieren. Ook speelt het een grote rol voor je weerstand.

Het belangrijkste is dat je een ochtendroutine creëert die bij jou past. Wat vind je belangrijk om dagelijks te doen? Koppel dat aan je ochtendroutine. Dan heb je direct een goede start van de dag 💪🏻

Meer weten? Laten we verbinden.

Ik wil je bij elke stap ondersteunen op je pad van vitale verbinding en persoonlijke groei! Laten we beginnen met je reis.

Contact