Blog

Hoe meer conflicten hoe beter

By september 10, 2023No Comments

In een wereld waarin we vaak streven naar perfectie en bescherming, kan het een uitdaging zijn om onze kinderen de ruimte te geven om te groeien. Toch is het belangrijk om te begrijpen dat sommige van de meest waardevolle lessen in het leven voortkomen uit het maken van fouten en het aangaan van conflicten. Het zijn leermomenten.

Kom maar op met die fouten en conflicten

Als moeder (ja, ik ben er één), merk ik vaak dat we onze kinderen willen behoeden voor pijn en teleurstelling. Maar laten we eerlijk zijn, het leven zit vol uitdagingen en obstakels. Kinderen hebben de kans nodig om te experimenteren, om te struikelen en weer op te staan, want dat is hoe ze groeien en zich ontwikkelen.

Soms zie ik problemen al van ver aankomen 😲 en uit reflex wil ik ze ‘corrigeren’, maar besef dan dat ik ze eigenlijk het leermoment ontneem 🤦. Dit is waar het principe van Steven Pont, ‘2x nee = ja’, zo waardevol blijkt te zijn.

Dus de volgende keer dat je als ouder, leraar, of mentor voor een uitdaging staat, vraag jezelf dan af: ‘Is dit levensbedreigend?’ en ‘Hebben anderen er last van?’ Als beide antwoorden nee zijn, overweeg dan om het gewoon te laten gebeuren. Die ervaringen zijn van onschatbare waarde. Meer fouten betekent immers meer ervaring. Door meer ervaring verleg je je grenzen en worden dingen die eerst moeilijk leken steeds gemakkelijker.

Dit geldt ook voor conflicten. Juist door conflicten ontwikkelen we sociale vaardigheden en leren we hoe we met anderen kunnen communiceren en samenwerken.

Het valt niet te ontkennen: volwassenen zijn eigenlijk ook gewoon kinderen… Dus, laat die fouten en conflicten maar komen! 💪

Meer weten? Laten we verbinden.

Ik wil je bij elke stap ondersteunen op je pad van vitale verbinding en persoonlijke groei! Laten we beginnen met je reis.

Contact