Blog

Falen bestaat niet, er is alleen feedback

By april 5, 2023No Comments

Voorheen sportte ik altijd in de avond. Dat wilde ik veranderen naar de ochtend, want ik dacht ‘dan heb je een goede start van de dag’. En in de avond sporten is eigenlijk minder goed voor de slaapkwaliteit.

Toen ben ik dat gaan doen. Ik merkte dat het fijn is om in de ochtend te sporten, echter daardoor kwam de rest allemaal later op gang. In de ochtend ben ik het productiefste voor mijn werk. Ik miste cruciale uren. Het was dus niet de optimale situatie voor mij en veranderde ik het weer.

Een andere situatie: Ik had een ochtendroutine. Ik leerde bepaalde dingen die goed zijn voor de gezondheid, waardoor ik mijn ochtendroutine uitbreidde. Na een tijdje merkte ik dat ik het niet redde in de tijd die ik ervoor nam. Ik raakte in de stress en werd daardoor voornamelijk boos op de kinderen. Ik realiseerde me dat zij er niks aan kunnen doen. Ik moest iets veranderen.

Ik had meerdere opties. Of ik wijzig mijn ochtendroutine (en stop met de dingen die goed zijn voor mijn gezondheid) of ik zet mijn wekker eerder. Ik nam mijn verantwoordelijkheid en ik zette de wekker eerder.

Voor beide situaties heb ik het 𝗧𝗢𝗧𝗘-𝗺𝗼𝗱𝗲𝗹 van NLP toegepast. 𝗗𝗮𝘁 𝘀𝘁𝗮𝗮𝘁 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗧𝗲𝘀𝘁, 𝗢𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝗲, 𝗧𝗲𝘀𝘁 𝗲𝗻 𝗘𝘅𝗶𝘁.

De eerste 𝘁𝗲𝘀𝘁 staat voor: ‘wil ik iets veranderen?’ Het antwoord was ja, dus ik formuleerde een doel.

Toen ben ik het gaan doen. De uitvoering staat voor ‘𝗼𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝗲’.

Na de uitvoering vroeg ik me af of het geslaagd was. Dus dat was de tweede 𝘁𝗲𝘀𝘁. Het antwoord is dan ‘ja’ of ‘nee’.

Het antwoord was in mijn geval ‘nee’. Ik verzamelde feedback (dit keer van mezelf) en ging daarmee terug naar de eerste test. Als het antwoord ‘ja’ zou zijn, dan stopt het proces (𝗲𝘅𝗶𝘁).

NLP kent de vooronderstelling ‘falen bestaat niet, er is alleen feedback’. Focus meer op het leren van je fouten, dan wordt het een stuk leuker.

Meer weten? Laten we verbinden.

Ik wil je bij elke stap ondersteunen op je pad van vitale verbinding en persoonlijke groei! Laten we beginnen met je reis.

Contact