Blog

Dit is de reden waarom je behoefte hebt aan koffie

By september 28, 2023No Comments

Het ene na het andere kopje wordt gedronken. Velen zeggen dat ze het ‘nodig’ hebben. Als je behoefte hebt aan koffie, dan geeft je lichaam eigenlijk aan dat het meer energie wenst.

In plaats van meteen naar dat kopje koffie te grijpen, kun je ook overwegen om even naar buiten te gaan. Frisse lucht en wat beweging kunnen namelijk net zo verkwikkend zijn!

Wacht 1,5 uur voordat je koffie drinkt
Wanneer je altijd koffie bij het ontbijt drinkt, kan dit op den duur leiden tot een verminderde aanmaak van cortisol in je lichaam. Daarom is het eigenlijk het beste om minstens 1,5 uur na het wakker worden te wachten voordat je je eerste kopje koffie nuttigt, zodat je lichaam zelf cortisol kan aanmaken om je op gang te helpen.

Cortisol onderdukt melatonine
Cafeïne, het actieve bestanddeel in koffie, stimuleert de aanmaak van cortisol, het zogenaamde ‘stresshormoon,’ wat op zijn beurt de productie van melatonine, het slaaphormoon, onderdrukt. Dit kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden.

Geen koffie binnen 10 uur voordat je gaat slapen
Bovendien is het raadzaam om geen koffie meer te drinken binnen 10 uur voordat je gaat slapen. Cafeïne heeft namelijk aardig wat tijd nodig om uit je systeem te verdwijnen en kan anders je slaap verstoren. Dit geldt natuurlijk ook voor andere dranken zoals Red Bull, cola en andere cafeïnehoudende dranken.

Wat dat betreft heb ik wel geluk dat ik geen koffie lust 😊

Hoeveel kopjes koffie drink jij per dag?

P.S. Ik wil mezelf niet neerzetten als een heilige. Ook ik heb mijn eigen zwakheden waar ik aan kan werken 😆

Meer weten? Laten we verbinden.

Ik wil je bij elke stap ondersteunen op je pad van vitale verbinding en persoonlijke groei! Laten we beginnen met je reis.

Contact