Blog

Waarom krijg ik geen rust in mijn hoofd?

By maart 5, 2024No Comments

In ons dagelijks leven worden we vaak overspoeld door een eindeloze stroom van gedachten. Het lijkt alsof ons brein nooit stilstaat. Het is druk in ons hoofd. We zijn altijd bezig met wat we allemaal nog moeten doen, piekeren over wat mis kan gaan en we  maken ons druk om wat is gebeurt.

Hoe krijg ik druk uit mijn hoofd? Hoe krijg ik meer rust? Dat zijn vragen die je kunt hebben. Het begint bij het beter begrijpen wat er allemaal in je hoofd gebeurt. Laten we daar eens dieper op ingaan.

rust in je hoofd, positief denken, gedachten, bewustwording

Maakt jouw brein ook overuren?
Onderzoek suggereert dat we gemiddeld zo’n 60.000 gedachten per dag hebben. Ja, je leest het goed, 60.000! Een groot deel van deze gedachten herhaalt zich dag na dag (90%), vaak zonder dat we ons er zelfs van bewust zijn. In een wereld waarin ons brein continu draait, voelt het soms alsof we geleefd worden door onze gedachten in plaats van andersom.

Een voorbeeld uit een 1:1 coaching sessie illustreert dit perfect. Een deelnemer deelde dat het voelde alsof haar brein overuren maakte. Toen ze hoorde hoeveel gedachten we gemiddeld per dag hebben, was haar reactie onthutsend: “Nou, dan heb ik zeker het dubbele.”

Dan kun je wel voorstellen dat dit zeer vermoeiend kan zijn 🤯

Deze problemen bestaan alleen nog in je hoofd
Een interessant aspect van onze gedachten is dat ze vaak gericht zijn op het verleden of de toekomst. We zijn ons zelden bewust van het huidige moment. We maken ons zorgen over gebeurtenissen die al hebben plaatsgevonden of die nog moeten komen. Dit leidt tot een constante staat van onrust.

Of het nu vijf minuten geleden, een uur geleden, een jaar geleden, tien jaar geleden of zelfs twintig jaar geleden was: Het is niet relevant💡

Druk in hoofd gedachten vol hoofd en moe onrust

Het is niet de realiteit
Een belangrijke stap in het begrijpen van onze gedachten is het erkennen van het verschil tussen wat zich in ons hoofd afspeelt en wat er werkelijk in de wereld gebeurt. Zoals een deelnemer aan een coaching programma ontdekte, zijn de problemen die we in ons hoofd hebben, vaak slechts denkbeeldig.

Jouw realiteit is de realiteit die jezelf creëert 🌟

Het besef dat onze gedachten niet altijd precies overeenkomen met wat er echt gebeurt, helpt ons beter te begrijpen hoe we denken en voelen. Dan kun je het in een ander perspectief zien.

Lees deze blog over het trainen van positieve gedachten.

Meer weten? Laten we verbinden.

Ik wil je bij elke stap ondersteunen op je pad van vitale verbinding en persoonlijke groei! Laten we beginnen met je reis.

Contact